gör dig en god jul

Julen kanske inte innebär samma som det gjorde förr. Traditioner förändras, justeras och anpassas till tidens gång. Ändå är det förvånansvärt hur djupt just jultraditionerna är förankrade hos människan. Och julmaten. 
Jag hintar varje år att det vore kul att resa bort, eller kanske byta julbord mot nåt riktigt gott, men ingen nappar. Så nu är vi här igen, i jakten på julgran, skinka och sill. Lite mysigt ändå.

Malina påminde mig om en text jag skrev inför höstens Reset your life retreat som jag modifierat lite för att passa så här inför julen. Varsågoda:

Vi har så mycket som underlättar vår tillvaro i vårt samhälle. Vi behöver inte jaga för mat, plocka bär, odla grönsaker, baka bröd eller ens laga maten från grunden. Vi kan hitta genvägar till det mesta så att vi snabbt kan ordna vad vi behöver i vår vardag.
Konsekvensen av det här underlättandet är att vi egentligen aldrig behöver stanna upp. Den enda gången vi svenskar, iallafall vi jämtar verkligen stannar upp och njuter av nuet är när vi får några dagar sommar, med sol och värme. Då stannar vi upp. Går ut. Umgås. Njuter. Vi bara är närvarande, nu.

Förr fanns dessa halvhalter i livet som en naturlig ingrediens. Det tog tid i skogen för att plocka bär till vinterns behov, i stillhet och i kontakt med naturen. Och sen, stunden när bären skulle rensas. Där var halvhalten vi totalt missar idag. Som meditation, tankar som får rensas bort samtidigt som bären frigörs från skräp. Stunder av eftertanke och reflektion. All adrenalin och aktivitet får en chans att lämna kroppen. Insikter kan landa. Inspiration kan vakna.

Alla förberedelser som gjordes inför julen förr, gjordes förmodligen inte med stress utan med en förväntan och glädje. Nu strävar många efter att hålla traditionen men mer med pliktkänsla och ett måste, och det ska hinnas med i den vanliga vardagsruljansen. Så istället för att pyssla fram julbordet så köps det mesta färdigt eller förbereds vid tidpunkter när vi kanske hellre skulle behöva sova.


Hur ofta stannar vi upp på ett naturligt
sätt i livet nuförtiden? 

 

Framför tvn? När sinnet blir matat med allt ifrån elände till manipulerande reklam om sånt vi "inte kan klara oss utan". När vi stressat till yogapasset som tryckts in mellan alla andra aktiviteter? Eller på semestern en eller två gånger per år, som vi detaljplanerat in upplevelser på?
 

Om vi aldrig stannar upp i vår vardag, när ska då allt vi upplever få tid att integreras? När ska adrenalinet lämna kroppen? Hur ska vi kunna känna och lyssna till vår inre vägledning om vi aldrig är stilla? Hur ska vi veta om vi vill göra som vi alltid har gjort inför julen, eller om vi är på rätt väg eller om vi behöver göra en förändring?

Ta hand om dig, välj och känn efter hur du vill må i jul, hur du vill känna dig, vad du vill göra, dag för dag under din ev ledighet. Skapa dig en fin och frid- (och fröjde-) full jul.
Ta sen tillfället i akt och sammanfatta, reflektera och avsluta ditt 2019 innan det är dags att blicka framåt och öppna upp för dina drömmar om 2020.

Du som känner igen dig i stressen, som längtar efter en stunds tystnad, som känner dig som en marionettdocka som styrs av andras behov och förväntningar, som har svårt att få kropp och själ att landa i reflektion och återhämtning under vardagens göromål.. Det är för dig vi skapar möjligheterna till några dagars stillhet. Retreater med Reset your life är “bärrensningen” i modern tid.

Läs mer om vad som är på gång i Reset your life här.

Ha en fin jul & ett gott slut så laddar vi för ett magiskt 2020!!
Kramar Helena
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln