kärleksstrategier

  • Vad gjorde du för att få kärlek och för att bli omhändertagen som barn?
  • Hur behövde du få den kärleken visad av din mamma och pappa? 

Det här är en övning som skiftar ens liv fullkomligt. De strategier vi skapar som barn för överlevnad, vilket det handlar om när vi föds, påverkar oss hela livet om vi inte gör oss medvetna om dem och väljer något annat istället. 

Om du som spädbarn inte får en sund anknytning till din mamma, utan hon kanske har psykiska problem, lider av depression eller missbruk, så vet du långt innan du kan tänka logiskt att du behöver göra eller vara på ett visst sätt för att få de basala behoven tillfredsställda. Det kan vi alla förstå, det är logiskt. MEN, vi behöver inte ens ha föräldrar med den typen av problem för att ha sådana strategier. 

Ser vi ur ett högt och andligt perspektiv så är vi alla här av en anledning, vi har valt att komma ner i den här tiden, den här inkarnationen och till de föräldrar vi har. Allt i linje med vad vi beslutat oss för att lära och uppleva i det fysiska den här gången. Våra nuvarande föräldrar är de som bäst ger oss den förbeställda upplevelsen.

Tilläggas bör också att barn alltid kommer med en högre medvetenhet än dess föräldrar. Dock är vi fysiska varelser här på jorden och barn är därmed beroende av sina föräldrar för sin fysiska överlevnad. Det vet vi intuitivt och i det undermedvetna i samma ögonblick som vi föds. Med andra ord, allt är precis som det ska och det finns inget som helst skuldbeläggande i det jag skriver, tvärtom. Allt ingår i den gudomliga evolutionen. 

Mina barn kommer garanterat ha med sig destruktiva strategier från just detta perspektiv och jag är tacksam över att förstå evolutionen i det istället för att tyngas av en skuld som inte finns. Vi gör alla så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har och har haft med oss.
 

Många av de jag möter i mitt arbete sitter fast i just sådana beteenden, i sökandet efter kärlek, och jag ska försöka beskriva några exempel.

Ett av sätten för att få kärlek och överlevnad av tex sin pappa kan vara att bli erkänd och sedd av honom. Vanligt hos barn vars fäder inte varit så närvarande. För att få det erkännandet kan strategin vara att se upp till honom. Tro på honom som en allsvetande person. Generellt sätt så gillar män att vara kompetenta så en strategi för ett litet barn som växer upp med en sådan man kan vara att rådfråga pappa i det mesta, lyssna till hans kunnande och be honom om hjälp. Då finns barnet som en viktig del i hans liv och då får barnet hans uppmärksamhet och det erkännande som det längtar efter.

Det den lillla då inte gjorde/visade, för att bli erkänd av sin pappa var tex att inte visa sin egen potential, sin egen förmåga. Som barn kan man förminska sig själv till förmån för att pappa ska få känna sig kompetent. 

Av en mamma kanske barnet ville ha närhet och omhändertagande. För att få det behövde den lilla vara lyhörd och anpassa sig efter mammans önskemål. Helt enkelt bli foglig och snäll. Då orkade mamman ge barnet känslan av att vara omhändertagen.

För att kunna vara foglig och snäll, lyhörd för mammans behov så behöver man ställa sig själv och de egna behoven åt sidan. Att inte följa de egna inre signalerna och att inte se dem som viktiga att uttrycka för de kan kanske bidra till att mamma inte orkar ta hand om mig. Barnet slutar eller börjar aldrig att ta ansvar för sig själv. På så sätt kan vi redan som barn lära oss att bli offer, för genom att vara det så får barnet närhet och en känsla av att vara omhändertagen.

hur kan detta påverka oss i livet?!

De här strategierna tar vi sen med oss vidare i livet, använder dem helt enkelt överallt för att säkerställa vår överlevnad. Omedvetet såklart.
Att alltid utgå från att andra kan mer än jag själv, vet bättre än jag själv samtidigt som jag längtar efter ett erkännande det är inget framgångsrecept. Särskilt inte som egen företagare.
När jag inte tar ansvar för eller lyssnar till min inre känsla utan istället fogar och anpassar mig till andras förväntningar på mig, blir det inte mycket till att njuta av livets sötma inte. Även här har det varit svårt att som företagare ta plats och stå för mitt kunnande. 
Det har många gånger känts som att livet inte varit för mig. Det verkar vara en bra uppfinning för andra men för mig, näe. Jag blev ett offer för livet. För andras skull. Jag har levt i en djup brist på tillit till mig själv och till livet, till att vara värd lika som andra. 
Det i sig har skapat andra typer av strategier, som jag skrivit om tidigare.

Att skifta och omfamna dessa överlevnadsstrategier, som det ur ett spädbarns perspektiv var, har gjort den enskilt största skillnaden i mitt liv.

Idag är inte min strävan längre att få erkännanden och omhändertagande.

Idag är jag mig själv, jag vet att jag är älskad för den jag Är och jag är ansvarstagande genom att lyssna och följa mitt hjärta.
Genom att titta på hur det ser ut i din faktiska fysiska verklighet kan du få ledtrådar i hur dina strategier sett ut. 
Bli medveten om att det är just strategier, vilka går att förändra, och skifta till styrkor.
Möt, omfamna och se dessa skuggsidor av dig själv som viktiga pusselbitar i den du är och vill bli.
Paradoxalt nog har det visat sig att när jag omfamnat och skiftat dessa skuggsidor är det precis det livet jag upplever numera. Erkännanden, närhet och omhändertagande stöd. Av livet. Av mig. Av andra. Och det känns dessutom inte längre livsnödvändigt.

Känns det svårt?

Jag hjälper dig!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Erika Andersson » relationer & kärlek:  ”Så härligt Helena, glad för din skull.”

  • Helén » relationer & kärlek:  ”Du skriver så att det berör, tårarna trillar ..........”

  • Inger » när lyckan återvänder:  ”Vilken underbar text som verkligen inger hopp. Det är drygt tre år sedan jag bl..”

  • Linnéa » när lyckan återvänder:  ”Mmm härligt, njut!! Känner igen de 3 kärlekarna, är inne på 11:e året med nr 3, ..”

  • Jaana Suorsa » när lyckan återvänder:  ”Vackert reflektion över kärlekens olika ”varande”, från 3D till högre frekvenser..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln