relation - en förutbestämd institution eller frihet?

Av allt jag betraktar och utforskar i livet är det relationer som jag verkligen kan nörda in mig på. Som jag beskrivit förr så har min livsprofil (enl Human design) tre faser och temat genom dessa faser har för mig varit just kärleksrelationer. Nyligen hörde jag någon säga att vi upplever tre olika kärlekar genom livet. Det är ett generellt påstående som man såklart behöver kontemplera själv. Men för mig tror jag det stämmer fint. 

Han menade att en av relationerna handlade om starka känslor och att möta svårigheter med mycket slitningar och smärta, en slags tvingande utveckling.
En andra handlade mer om trygghet och lugn utan så mycket dramatik, där man kanske till och med undrar om det ens kan ha handlat om riktig kärlek, det går ju så lätt.
Och den tredje är en kärlek som kommer till en utan att man ens söker, som att livet orkestrerar den och man har ingen möjlighet att värja sig.

Lite rolig teori, särskilt när jag ser över mitt egna trefasiga liv. 
 

Min första vuxna stora kärlek bottnade i en stark fysisk attraktion, utmanande känslor och där jag tvingades att öppna upp både mitt hjärta till fullo men även att börja kommunicera. En relation jag trodde var för livet men som tog slut i svek, uppslitande lögner och smärta.

Min andra kärlek var tryggheten själv, pappan till mina barn. En kärlek med botten i ömsesidig respekt och kamratskap men där passionen avtog efter barnens ankomst. Istället växte en djup kärlek och teamkänsla fram. Ett utrymme att växa och utvecklas i, att odla intressen och bygga karriärer. En relation jag visste skulle vara för evigt men där evigheten visade sig bli i olika dimensioner.

Jag står på tröskeln inför min tredje fas. Att kanske få möta min tredje kärlek. Mer vet jag inte just nu. Men jag vet att det sista jag vill är att bli intryckt i någons förutbestämda bild av vad en relation är. Eller dra med mig egna gamla föreställningar om vad en kärleksrelation är. Jag älskar mitt liv. Jag har allt jag behöver. Bokstavligen. Jag är stark, kompetent och full av liv och egna intressen. Min familj och mina vänner är mitt fundament och ger mig allt jag kan önska. Det dom inte kan ge finns det dessutom en uppsjö av effektiva leksaker att ta till, så en man behövs inte för den sakens skull heller, hehe.

 

andra relationer
 

När jag tittar runt på andras kärleksrelationer ser jag vad otroligt mycket kompromissande och anpassning som finns. Från att i förälskelsens psykos inte uppleva ett enda problem, till att förväntningar och krav smyger sig på för varje steg djupare in i relationen. Oro och rädsla för att bli lämnad, för att bli begränsad, för att inte duga. Besvikelse över att den där första nyfikenheten, närvaron och fokuset övergår till mer ouppmärksamhet. Och vardagen som äter upp magin med "vad blir det för mat" och "hur vore det om någon annan oxå...." -konversationer om oviktigheter. 

De som går in i relation med en medvetenhet om hur man själv fungerar och vilka behov man har för att må bra kan lättare vara vaken på när det uppstår skav. Oftast handlar skav om att man själv inte värnat de egna behoven men med omedvetenhet så skyller man gärna på varandra och söker orsaker i symtomen istället för det som egentligen ligger till grund för att det blir skav.

Vad jag också ser är att det ofta är en av parterna i relationen som har en medvetenhet medan den andre inte har det. Det kan fungera strålande ett tag när den ene gör det inre jobbet och den andre liksom kan åka snålskjuts på energihöjningarna men på sikt kan det ta stopp. Kommunikationen kan också bli utmanande. Man pratar inte samma språk och det som sägs passerar förbi varann och det är svårt att nå förståelse. 

 

relationer utmanar & förändring är på väg
 

Det är i kärleksrelationer och när man får barn som saker och ting utmanas inom oss. Det är lätt att tappa sin egen riktning och inre kontakt för att dessa relationer är så viktiga i sig. De flesta av oss har så mycket lättare att ställa de egna behoven åt sidan för att gå sin partner till mötes, "för husfridens skull". 

Det här är beteenden som vi behöver förändra. Många är vi som märker det redan nu, att det skaver och skriker inombords när vi tvingas kompromissa och följa med partnern på grejer man inte har lust med. Eller när vi inte känner fullt commitment. Eller vi tappar lust och tålamod med partners som lovar och lovar bot och bättring utan att förändring sker. Eller det går inte längre att acceptera och leva kvar i en okej relation bara för man inte bråkar och skriker på varann. 

Jag har vänner och bekanta som vågar bana ny väg när det kommer till kärlek och relationer. Som vågar leva i sär trots små barn för att alla mår bättre av det under en period. Som vågar separera men skapa en gemensam dubbelbostad för att barnen och dom själva ska få lugn trots all förändring en separation innebär. Andra som har modet att bryta upp trots att det inte finns uppenbara fel på relationen, särskilt inte i andras ögon. Tittar vi vidare ut i världen så är det så många som väljer nytt, annorlunda, bryter normer och regler när det kommer till kärlek och relation. Helt fantastiskt.

Med Human design-termer handlar framtiden om att den bakomliggande frekvensen som format det samhälle och den värld vi lever i ska och håller på att förändras. Förändringen handlar enkelt uttryckt om att vi går ifrån behovet att systematiskt beskydda flocken/gruppen/familjen. Blodsbanden blir helt enkelt mindre viktiga. Hela den samhällsstruktur som byggts på den gamla energin ska förändras. Storebror har inte vår rygg längre, det finns inte "någon annan" som ska lösa våra problem.

Istället aktiveras frekvensen av individualitet och samskapande. Blodsbanden byts ut för att vi mer och mer naturligt kommer dras till likasinnade eller till de som fyller delar man själv saknar. Det räcker inte längre med en gemensam nämnare som att vi alla gillar Hammarby eller håller på med knyppling för att vi ska trivas. Vi kommer bygga våra egna communitys där var och en bidrar med vad den är designad för. Den här förändringspeaken sker år 2027 och drog igång med buller och bång ungefär samtidigt med pandemin.

 

kärlek utan bindning
 

Jag gillar som sagt relationer och kan verkligen längta efter sann intimitet på alla plan. Mentalt, själsligt och fysiskt. Jag är nyfiken på hur en relation utan bindningar kan se ut. Med det sagt menar jag inte polygama relationer, det är något helt annat. Jag menar villkorslös kärlek. Där var och en tar eget ansvar för de egna reaktionerna som alltid kommer triggas när man öppnar upp för en annan. En relation där vi väljer varann för att vi vill, för att det är kul, för att våra vibrationer vibrerar starkare tillsammans och för att höja en redan hög livskvalitet. Jag tror att det finns massor att utforska när det kommer till relationer och kärlek i den här fysiska dimensionen. Vi behöver bara släppa förväntningar och idéer om vad en kärleksrelation är och borde va. Vad jag vill är att möta någon som väcker min nyfikenhet, som är intressant och givande på alla plan. Någon som kan ge mitt liv pricken över i. Som kan ta emot allt som är jag, och som jag kan förgylla livet på genom att jag är, just  jag.
Jag har svårt att se att jag skulle bli sambo igen. Har ingen lust att bygga något gemensamt hem med en vardag där just dessa gamla relationsförväntningar så lätt får fäste. Nej tack till det. 

Nu är det säkert många som fnissar och tänker att vänta bara, när du väl drabbas av kärleken igen så kommer du tänka annorlunda. Då vill du ha familjelivet igen. Kanske. Högst tveksamt. Jag lämnar det till Livet att utmana mig. En utmaning jag kommer ta. 
Men en sak vet jag med säkerhet, en av mina första frågor kommer vara -när är du född? Human design kommer definitivt vara en viktig nyckel i mitt kommande relationsbyggande, som gör det än mer spännande. För dig som lever i relation men vill återupptäcka varann, bli nyfiken igen eller om ni upplever svårigheter i kommunikation kan en Human design coachning vara en bra idé. Ju mer ni förstår varandras olikheter och sätt att relatera till omgivningen utifrån designens mekanismer, desto lättare att hitta vägar till en gemensam väg framåt. Kontakta mig så bokar vi en tid! Läs mer här.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv